Wat is thuisverpleging en welke hulp biedt het jou?
Thuisverpleging is verpleegkundige hulp die naar je toekomt. In tegenstelling tot verpleging in een ziekenhuis of een dokterspraktijk komt er bij thuisverpleging dus een verpleegkundige aan huis om je verpleegkundige zorg te bieden. Zorg en comfort in je eigen vertrouwde omgeving!
Thuisverpleging gaat van eenvoudige verpleegkundige handelingen, zoals hygiënische zorg, tot complexere zaken, zoals het verwijderen van hechtingen of het verzorgen van een stoma.
Voor wie is er thuisverpleging?
Thuisverpleging is er voor personen die verpleging nodig hebben na thuiskomst uit het ziekenhuis of bij het herstellen van een ongeluk of aandoening. Door thuisverpleging kan een persoon sneller het ziekenhuis verlaten en kan opvang in een residentiële voorziening vermeden worden.
Thuisverpleging gebeurt door verpleegkundigen. Een verpleegkundige kan geneesmiddelen of inspuitingen toedienen, wonden verzorgen, palliatieve zorgen verlenen, etc. Naast verpleegkundige zorg hebben de thuisverpleegkundigen ook aandacht voor de gezins- en sociale omstandigheden.
Een dienst voor thuisverpleging groepeert een aantal thuisverpleegkundigen die als werknemer of als zelfstandige voor of met de dienst samenwerken. Zo is er meer continuïteit van de dienstverlening; de verpleegkundigen kunnen zo elkaar helpen, ondersteunen en vervangen waar nodig.
Hoeveel kost thuisverpleging?
Jij hoeft zelf niets te betalen. De kosten van je thuisverpleging worden rechtstreeks geregeld via je ziekenfonds, ook wel derdebetalersregeling genoemd. Dat betekent dat je ziekenfonds de factuur voor je verpleging betaalt. Je thuisverpleegkundige informeert je graag hoe de terugbetaling werkt; van het kleefvignet van je ziekenfonds tot een doktersvoorschrift indien nodig.
Wat doet een thuisverpleegkundige?
In samenspraak met jouw specialist of huisarts zal je thuisverpleegkundige de aangepaste verzorging selecteren en uitvoeren met het juiste materiaal. Je thuisverpleegkundige observeert je zorgbehoeften en volgt ze op in overleg met de behandelende arts.
Wondzorg
Eenvoudige wondzorg, zoals het verwijderen van draadjes bij een klein sneetje, maar ook bij complexere zaken, zoals de verzorging van brandwonden of een wonde na een operatie, radio- of chemotherapie, kan thuisverpleging hulp bieden.
Een thuisverpleegkundige verwijdert de haakjes of draadjes. Neemt de wondverzorging en verbandwissel op zich. Brengt zalf aan. Vervangt of verwijdert een redon voor drainage van de wond, etc.
Ook gecompliceerdere wondzorgen zoals het verzorgen van een externe fixatie van een breuk, doorligwonden of een wonde na amputatie kan je toevertrouwen aan een thuisverpleegkundige. Verder geeft de verpleegkundige jou de nodige tips en adviezen, ook over pijnbestrijding.
Hulp bij verbanden en steunkousen
Een verband of steunkousen correct aanbrengen is niet zo eenvoudig. Zeker in het begin van een behandeling kan je wel wat hulp gebruiken. Hier kan een thuisverpleegkundige je bij helpen.
Diabeteszorg
Een thuisverpleegkundige zorgt voor een goede opvolging van je diabetes door:
- het meten van je bloedsuikergehalte
- (hulp bij) het toedienen van insuline
- ervoor te zorgen dat je je medicatie correct inneemt door deze klaar te zetten
- regelmatig een voetcontrole uit te voeren en een diabetische voet te verzorgen
- je advies te geven over gezonde voeding en levensstijl
- je desgewenst een aantal aspecten van zelfzorg aan te leren zodat je je de ziekte beter begrijpt en de zorg (deels) zelf in handen kunt nemen
Stomazorg
De dagelijkse zorg van een stoma is een delicate, maar zeer belangrijke taak. Een thuisverpleegkundige kan je hierbij begeleiden en helpen tot je zelf volledig vertrouwd bent met de verzorging.
Bij een stoma die nog niet volledig genezen is neemt een verpleegkundige de wondzorg op zich. Wanneer de stoma volledig geheeld is, zorgt hij of zij voor de hygiënische verzorging van de stoma en het wisselen van het opvangzakje.
Hulp bij sondes en sondevoeding
Voor de toediening van sondevoeding, vocht of medicatie kan een thuisverpleegkundige een sonde plaatsen en de nodige verzorging geven. Een thuisverpleegkundige zal jou en je mantelzorger ondersteunen in de zorgen rond sondage.
Een verpleegkundige kan de sonde zelf inbrengen, vervangen en verzorgen of je ondersteunen in het aanleren van zelfsondage. Ook de wondzorg ter hoogte van de sonde en het vervangen van katheters neemt een thuisverpleegkundige op zich.