Ik heb een erectiestoornis, wat nu?
Erectieproblemen komen vaker voor dan je denkt. Hoewel het nog steeds een taboe-onderwerp is, is het belangrijk om te weten dat je zeker niet alleen bent en dat er effectieve behandelingen beschikbaar zijn.
In deze blog lees je wat een erectiestoornis of erectiele disfunctie (ED) precies is, wat de oorzaken kunnen zijn, en – belangrijker nog – wat je eraan kunt doen.
Inhoudstabel
- Wat is een erectiestoornis precies?
- Wat zijn de mogelijke oorzaken van erectiestoornissen?
- Wat kan je doen bij erectiestoornissen?
- Wanneer moet ik hulp zoeken?
- Hulp nodig?
Wat is een erectiestoornis precies?
Een erectiestoornis (oftewel impotentie; impotentia coeundi) houdt in dat een man gedurende een periode van meer dan zes maanden moeite heeft om een erectie te krijgen of te behouden tijdens seks.
Af en toe een probleem ervaren, is normaal, vooral tijdens periodes van stress. Maar als het meermaals voorkomt, kan het een teken zijn van een onderliggende gezondheidskwestie.
Hoewel erectieproblemen op elke leeftijd kunnen voorkomen, neemt de kans toe naarmate je ouder wordt. Zo komen erectiestoornissen bij mannen in hun dertiger jaren relatief weinig voor, maar het percentage stijgt aanzienlijk bij oudere mannen.
Meer dan de helft van de mannen rond de 70 jaar ervaart wel eens problemen met het krijgen of behouden van een erectie. Samen met vroegtijdige ejaculatie is het een van de meest voorkomende seksuele disfuncties bij mannen.
Wat zijn de mogelijke oorzaken van erectiestoornissen?
De oorzaken van erectiestoornissen kunnen variëren en zijn meestal een combinatie van fysieke en psychologische factoren. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:
- Lichamelijke oorzaken: Denk aan hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht of hartproblemen. Ook een laag testosterongehalte kan een boosdoener zijn.
- Levensstijl: Roken, overmatig alcoholgebruik, ongezonde voeding en weinig beweging hebben allemaal een negatieve invloed op je erectiele functie.
- Medicatie: Bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva en bloeddrukverlagers, kunnen als bijwerking erectiestoornissen veroorzaken.
- Psychische oorzaken: Stress, depressie, angst en relatieproblemen kunnen ook een grote rol spelen bij het ontstaan van erectieproblemen.
Wanneer moet ik hulp zoeken?
Blijf niet te lang rondlopen met erectieproblemen. Als je langer dan enkele weken of maanden regelmatig last hebt, is het tijd om professionele hulp in te schakelen.
Je huisarts of apotheker kan samen met jou de onderliggende oorzaak proberen te achterhalen en de juiste behandelingsopties voorstellen.
Hulp nodig?
Bij De Zorgapotheek in Aarschot staan we voor je klaar om discreet al je vragen te beantwoorden over erectiestoornissen en mogelijke behandelingen. We bieden ook persoonlijk advies en kunnen de juiste medicatie voorzien.
Kom gerust langs, we helpen je graag verder! Neem je liever rechtstreeks contact met ons op om vragen te stellen? Neem gerust contact op. Wij helpen je graag verder: