Te veel voor je keel: wat helpt tegen keelpijn?
Niets dat je appetijt zo belemmert als pijn bij het slikken. Het is niet altijd evident om de vinger op de precieze oorzaak te leggen. In de meest gevallen verdwijnen de symptomen spontaan, al raden we aan waakzaam te blijven. We maken een onderscheid tussen de verschillende klachten bij een keelontsteking en geven je enkele behandeltips.
Wat veroorzaakt keelpijn?
Bij de meeste mensen met acute keelpijn ligt een infectie aan de basis. Deze ontsteking wordt veelal veroorzaakt door een virus (bijvoorbeeld: rhinovirus) of bacterie (bijvoorbeeld: streptokokken). Wanneer je een lage weerstand hebt en in contact komt met een besmet persoon, kan het virus of de bacterie worden overgedragen. Ongeveer 1 op 3 heeft echter geen infectie. In dat geval kunnen een allergie, reflux of een aft de boosdoener zijn. Soms is de oorzaak minder duidelijk. Ook verkeerd stemgebruik of roken kan leiden tot keelpijn.
Hoe lang duurt keelpijn?
Wanneer de symptomen langer dan 10 dagen aanhouden, maak je best een afspraak met je huisdokter.
Wat helpt tegen keelpijn?
Wanneer je een keelontsteking hebt zonder verhoogd risico op complicaties, is rust de meest effectieve behandeling. Keelpijn geneest bijna altijd spontaan. Antibiotica zijn vaak onnodig, aangezien die geen vat hebben op een virus. Volg een antibioticakuur enkel op voorschrift van een dokter en koop je medicatie via een erkend apotheker.
Hoe kan ik keelpijn voorkomen?
Een keelontsteking voorkomen? Een sterke weerstand vormt een natuurlijk schild en verkleint de kans op besmetting. Daarnaast hou je met een goede handhygiëne de overdracht van ziektekiemen tegen. Ook als je met een beginnende keelontsteking kampt, is hygiëne cruciaal om andere besmettingen in de kiem te smoren.
Heb je vragen over de juiste keelpijn medicatie voor jouw symptomen?