Migraineaanval: serieuze kopzorgen voor één op vijf Belgen
Heb je soms last van barstende hoofdpijn, of bonkt het regelmatig in je hoofd? Bij migrainepatiënten is die pijn zó hevig dat ze niet meer kunnen functioneren. En toch gaan patiënten zelf er nog al te vaak van uit dat hoofdpijn nu eenmaal iets is dat erbij hoort. Herkenbaar? Lees dan vooral verder.
Migraine is een aandoening waar nog veel taboes op rusten door verkeerde informatie. Het gebrek aan kennis zorgt niet alleen voor misverstanden en onbegrip bij de omgeving van patiënten, maar ook bij de patiënten zelf. Wereldwijd treft migraine 1 op 7 mensen, in België maar liefst 1 op 5.
De ene hoofdpijn is de andere migraine niet: herken de symptomen
Maar wat is migraine eigenlijk? Migraine kenmerkt zich door een aantal typische symptomen. Een aanval gaat vaak gepaard met een hardnekkige, kloppende hoofdpijn waartegen gewone pijnstillers dikwijls niet helpen, of enkel als je ze bij de eerste tekenen van een aanval inneemt.
De hoofdpijn zit vaak aan één kant van je hoofd (het woord migraine komt van het Griekse ‘hemikrania’, wat letterlijk 'halve schedel' betekent).
Meestal komen er ook misselijkheid en overgeven aan te pas. Patiënten geven ook aan geen licht, geluid en bepaalde geuren meer te verdragen en moeten in een stille, donkere kamer gaan liggen.
Heb je ook last van een verminderd gezichtsveld, zie je vlekken en lichtflitsen en kun je moeilijk praten? Dit zijn allemaal alarmbellen die op migraine kunnen wijzen.
Een migraineaanval van waarschuwing en aura tot herstel
Je raadt het al of je hebt het jammer genoeg zelf al ondervonden: een migraineaanval is geen lachertje. Ten eerste al door de duur ervan: sowieso houdt hij je een paar uur ellendig, en aanvallen van meerdere dagen zijn geen uitzondering. Je doorloopt daarbij 3, soms 4 fasen:
- ‘Ervaren’ migrainepatiënten kunnen aan de hand van waarschuwingstekens (zoals prikkelbaar en moe zijn, geeuwen, nekpijn en trek in bepaald voedsel) 2 tot 48 uur vóór een aanval voorspellen dat er een zit aan te komen. Dit is de waarschuwingsfase.
- In de tweede fase (die slechts bij een minderheid van de patiënten voorkomt) heb je een aura. Dat klinkt misschien magisch, maar de realiteit is minder prettig. Het is een fenomeen waarbij je niet alleen lichtflitsen of gekleurde zigzaglijnen ziet, maar ook blinde vlekken of wazig ziet, moeite hebt om je woorden te vinden, last hebt van tintelingen of gevoelloosheid. Meestal verdwijnt het na een paar minuten.
- De hoofdpijnfase is het derde stadium. Je hebt dan aanhoudende, bonzende hoofdpijn die verergert als je beweegt. Rusten is het enige wat je kunt doen.
- In de herstelfase tot slot zwakt de hoofdpijn af. Je kan moe en prikkelbaar zijn, en concentratieproblemen ondervinden.
Migraine, met de M van misvattingen
Het mag duidelijk zijn dat je levenskwaliteit er een flink stuk op achteruit gaat als migrainepatiënt. Desondanks verwarren veel mensen de ziekte nog steeds met gewone hoofdpijn en worden patiënten niet serieus genomen.
Hardnekkige misvattingen als “migraine is een vrouwenziekte” of “het is een smoesje” maken dat patiënten nog minder geneigd zijn om professionele hulp te zoeken. En zo blijft migraine nog te vaak slecht behandeld, terwijl je de ziekte niet hulpeloos hoeft te ondergaan.
Heb je behandelings- of medicatievragen?
Wij staan voor je klaar! Neem contact op of kom langs in onze apotheek in Aarschot.