Is ‘t nog ver? Vijf tips tegen blaren en pijnlijke voeten bij het wandelen.
Ben jij gebeten door de wandelmicrobe? Dan trek je er wellicht graag op uit voor fikse wandelingen en stapvakanties. Toch krijgt iedereen tijdens die lange tochten weleens last van pijn in de voeten. Meestal is een blaar de pretbederver, andere keren valt de oorzaak minder goed te duiden.
Hoe ontstaan blaasjes op de voeten en wat kan je doen om je wandelplezier niet te laten vergallen? De Zorgapotheek helpt je snel op de been met vijf preventie- en verzorgingstips.
Hoe ontstaan blaren op je voet?
Een blaar – of in de volksmond blein genoemd – herken je door een vochtbultje op de voet. Het wordt veroorzaakt door constante wrijving van de huid tegen je schoen. Hierdoor maakt je bovenste huidlaag zich los van de onderliggende huidlagen en wordt de holte opgevuld met vocht of bloed.
Dit vochtkussentje (de blaar) beschermt je wonde tegen meer druk, maar is ook erg pijnlijk en fragiel. Wanneer de frictie aanhoudt, kan je blaar scheuren en een open wonde creëren met infectiegevaar tot gevolg.
Tip één: blaar openprikken of niet?
Hou de blaar intact; de buitenste laag van de blaar beschermt de wond tegen vuil en bacteriën. Zodra de wrijving ophoudt, droogt de blaar spontaan uit en herstelt je huid vanzelf.
Moet je nog een eindje wandelen? Gebruik een blaarpleister om de blaar te beschermen. Een blaarpleister werkt als een tweede huid en vermindert de druk op de blaar.
Pijn van je blaar verzachten? Een cold pack helpt de zwelling en de pijn te verminderen.
Bekijk hier ons assortiment blaarpleisters >>
Tip twee: een grote blaar (onder voet) openprikken?
Heb je te kampen met een hinderlijke of grote blaar onder de voet? Ook in dat geval kan je ze best niet doorprikken. De beste manier om een blaar aan te pakken, is door hem heel te laten.
Als je een blaarpleister gebruikt, kom je van een blaar af zonder hem door te prikken. De pleister doet drie dingen:
- neemt extra druk op de blaar weg
- beschermt de kwetsbare huidlaag op de blaar totdat de blaar zelf uitdroogt
- beschermt een open blaar tegen infectie en invloeden van buitenaf zoals vuil en bacteriën
Tip drie: hoe open blaren verzorgen?
Is het kwaad geschied? Knip de losgekomen huid voorzichtig weg en spoel de wonde meteen met veel water zodat je al het vuil verwijdert. Gebruik vervolgens een reinigingsspray om potentiële infecties tegen te gaan. Bij open blaren helpt DermaPlast EFFECT, een hydrocolloïdepleister die de genezing bevordert.
Tijdens het wandelen bescherm je je wonde best met een wondpleister of gaasje. Ververs je pleister dagelijks. Ook second skin pleisters (blaarpleisters) zijn perfect mogelijk, op voorwaarde dat de wonde niet ontstoken is. Neem contact op met je huisarts als je open blaar ernstig geïnfecteerd is.