Help, ik heb een tekenbeet!
We kennen hem allemaal: de teek. Dat klein, bloedzuigend beestje dat tot in de kleinste plekjes van ons lichaam kruipt. Wist je dat een teek 6 ziektes met zich meedraagt, waaronder de ziekte van Lyme? Goed opletten is dus de boodschap. Want ook al kunnen we een tekenbeet niet volledig voorkomen. Dit kan je er wel tegen doen.
Heeft je hond een teek? We schreven ook een blog over teken bij honden.
1. Hoe een tekenbeet voorkomen?
Waar zitten teken op je lichaam?
Teken houden van warmte. Je vindt ze daarom vaak in je knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel en oksels. Check dus zeker na je natuurwandeling deze ‘verstopplaatsen’.
Hoe bescherm je jezelf tijdens een wandeling tegen teken?
Er bestaan heel wat anti-teek sprays en anti-insect rollers die je preventief kan aanbrengen tegen tekenbeten. Kijk maar eens naar deze Apixo Anti-insect Roller of Moustigmug Tropical Spray.
Wat is de ziekte van Lyme?
Ongeveer 1 op 5 teken draagt Borrelia burgdorferi, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. In de eerste weken heb je bij besmetting vooral last van ringvormige huidverkleuringen en eventuele spier- en hoofdpijn. Later kunnen er ergere neurlogische klachten optreden zoals een gezichtsverlamming. Je loopt dan ook het risico op hartklachten. Goed opletten en naar de dokter gaan bij twijfel, is dus de boodschap.
2. Hoe een tekenbeet herkennen?
Hoe ziet een tekenbeet uit?
Een tekenbeet ziet in het begin eruit als een klein, zwart puntje. Al is dat van korte duur, want hoe langer een teek op je blijft zitten, hoe groter hij wordt. Dat gaat zelfs vrij snel. Na een paar dagen heeft een teek vaak al de grootte van een erwt. Hij ziet er dan bruin of grijs uit.
Zo herken je een tekenbeet zonder teek
Zie je een beet, maar is er geen teek te bespeuren? Super vervelend, want als een teek eenmaal ervandoor gaat, is het best moeilijk om de achtergelaten beet te onderscheiden van een normale insectenbeet. Zo ziet een muggenbeet er bijvoorbeeld net hetzelfde uit. De gouden regel in dit geval is: hou de beet in het oog. Een rood plekje is normaal. Wordt de plek groter of ontstaat er een ring? Ga dan naar de huisarts.
3. Hoe een tekenbeet verzorgen?
Hoe verwijder ik een teek?
Gewoon met een pincet! Gebruik geen zeep, alcohol of olie! Gewoon stevig vastpakken en langzaam uit je huid trekken, is voldoende. Lukt het niet? Ga dan gewoon naar je huisarts.
Wat zijn de symptomen van een tekenbeet?
Dat is afhankelijk van de ziekte die de teek met zich mee kan dragen. In België zijn er vooral twee: Borrelia Miyamotoi en het Tekenencefalitis-virus. Zie je een ring rond de beet, of heb je last van koorts of spier- en gewrichtspijn? Ga dan naar de huisarts.