Hoe verwijder ik een teek bij mijn hond?
Het grootste gevaar schuilt soms in het kleinste hoekje. En niemand begrijpt dit beter dan de teek. Deze parasieten kruipen niet alleen tot in de kleinste plekjes van je trouwe viervoeter. Ze brengen ook voor honden vervelende ziektes met zich mee, die zelfs gewrichtsontstekingen en neurologische problemen veroorzaken. Goed opletten is dus de boodschap. En hoewel we tekenbeten niet volledig kunnen voorkomen. Deze maatregelen kan je nemen om je hond te beschermen.
Hoe verwijder ik een teek bij mijn hond?
Net zoals je dat bij jezelf zou doen. Wij raden aan om een tekentang te gebruiken. Dat werkt bij honden veel makkelijker dan een pincet. Hou de teek met de tang vast en trek hem recht eruit. Draai niet met de tekentang rond, want daardoor kan de teek breken. Die vastzittende restjes kunnen voor een infectie zorgen.
Kan ik een teek bij mijn hond laten zitten?
Alhoewel teken vaak onschuldig lijken, kunnen ze bij honden wel 4 gevaarlijke ziektes overbrengen. Daarom raden wij aan om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Durf je zelf de teek niet uit te trekken? Spring dan even binnen bij je dierenarts.
Welke gevolgen kan een teek voor een hond hebben?
Je hond kan vier ziektes oplopen, waaronder Ehrlichia canis, Bartonella spp., Anaplasma phagocytophilum of Rickettsia rickettsi. Stuk voor stuk moeilijke namen, dus we maken het voor jou graag wat makkelijker.
Aan deze symptomen kan je herkennen of je hond een geïnfecteerde tekenbeet heeft:
- een gewrichtsontsteking of mank lopen
- een gebrek aan motivatie om te bewegen
- opgezwollen gewrichten
- koorts
- vermoeidheid
- opgezwollen lymfeklieren
- verlies van eetlust
- mogelijke neurologische problemen.
Deze symptomen zijn belangrijke waarschuwingssignalen die aanduiden dat medische aandacht nodig is en je best zo snel mogelijk een afspraak bij je dierenarts maakt.
Bestaan er tekentangen voor honden?
Ja, kijk maar eens naar deze tekenpincet voor honden. Wij raden altijd een tekenpincet aan, omdat je hiermee makkelijker op de lastige plekjes geraakt. Zeker als een teek langer in de huid zit, kan het soms moeilijker zijn om het kopje goed vast te krijgen. Met een tekenpincet heb je een betere grip, waardoor de verwijdering makkelijker gaat en je de kans op restjes die later kunnen infecteren verkleint.