Zo verjaag je muggen, tips en middelen tegen muggen en muggenbeten
Zzzzzz… Iedereen herkent meteen het vervelende gezoem van een mug in de kamer en weet dat jeukende muggenbulten je helemaal gek maken.
De meeste muggensoorten in België zijn relatief ongevaarlijk, al is er de laatste jaren een toename van tropische varianten, zoals de tijgermug. Tropische muggen zijn verantwoordelijk voor het verspreiden van ziektes als malaria, gele koorts en het zika-virus. Zeker wanneer je naar warme bestemmingen reist, is het opletten geblazen.
Trek jij weleens gewapend met een pantoffel op muggenjacht? Niet nodig! Wij geven doeltreffende tips tegen muggen en adviseren in de gepaste behandeling bij muggenbeten.
Waarom jeukt een muggenbeet?
Vrouwtjesmuggen hebben de eiwitten uit ons bloed nodig om hun eitjes te laten groeien. Om te voorkomen dat ons bloed bij een muggenprik stolt, spuiten ze een klein beetje speeksel met antistollingsmiddel in de wonde.
Ons lichaam zal als reactie hierop automatisch histamine aanmaken. Histamine bevordert onder meer je bloedcirculatie en stuurt signalen naar je afweersysteem. Toch kan ons lichaam maar een beperkte hoeveelheid van deze stof verdragen.
Een teveel aan histamine veroorzaakt allergische reacties, wat een verklaring biedt voor de jeuk na een muggenbeet.
Tips hoe je een muggenbeet kan behandelen:
Muggenbeten worden gekenmerkt door rode, jeukende bultjes en kunnen overal op je lichaam voorkomen. De beste tip is om niet te krabben, aangezien dit de reactie versterkt en het risico op infectie vergroot.
Werkzame huis-tuin-en-keukenmiddelen, grootmoeder tips, tegen jeuk zijn azijn, citroen en honing. Daarnaast kan je enkele ijsblokjes in een handdoek wikkelen en tegen de muggenbult aandrukken om de zwelling en jeuk te verzachten.
Liever iets met meer power? Een zalf tegen muggen of een roll-on stick met kalmerende gel is de oplossing. Deze verlichten de irritatie bij muggenbulten en andere insectenbeten.
Allergische reactie op muggenbeet? Een anti-allergiemedicijn kan helpen
Bij een allergische reactie ontstaan er meerdere rode, jeukende bultjes rond de muggenbeet. In sommige gevallen verschijnen ook blaasjes. De symptomen houden enkele dagen tot weken aan.
Om de symptomen te verzachten, kan een anti-allergiemedicijn helpen. Een anafylactische shock is gelukkig uitgesloten, al raden we wel aan je huisarts te contacteren bij extreme huidreacties, misselijkheid of braken.