Wanneer het te laat is: hoe werkt de noodpil?
Had je seksueel contact zonder voorbehoedsmiddel of liep er iets verkeerd met de anticonceptie? Om de kans op ongewenste zwangerschap te verkleinen, heb je doorgaans twee opties: een noodpil of een koperspiraal.
Hoewel de noodpil in de apotheek vrij te verkrijgen is, slik je die beter niet zomaar op goed geluk. De Zorgapotheek neemt deze noodanticonceptie onder de loep en beantwoordt enkele veelvoorkomende vragen.
Wat is een noodpil?
Zoals de naam al doet vermoeden, is de noodpil een laatste redmiddel om een eventuele zwangerschap te voorkomen, wanneer er seksuele betrekkingen waren zonder of met gebrekkige anticonceptie. Concreet zorgt de noodpil ervoor dat de eisprong wordt uitgesteld waardoor er geen bevruchting kan plaatsvinden.
Wanneer neem je de noodpil?
Een noodpil neem je nadat er sprake is geweest van onbeschermd seksueel contact, waarbij er geen intentie is om zwanger te worden. Denk daarbij aan de volgende situaties:
-
Je gebruikt geen anticonceptie zoals een condoom, spiraal, anticonceptiepil of -ring, …
-
Je anticonceptie heeft gefaald, bijvoorbeeld: het condoom is gescheurd of verschoven.
-
Je vermoedt een verkeerd gebruik van contraceptie of je bent te laat met het vernieuwen van je hormonale anticonceptie (prikpil, spiraal, implantaat, …). In het geval van de anticonceptiepil mag je stopperiode, na 21 dagen van correcte inname, niet langer dan 1 week duren. Daarnaast moet je er telkens voor zorgen dat je minstens 7 dagen op rij de anticonceptiepil slikt.
Hoe werkt de noodpil?
Als algemene regel geldt: hoe sneller je de noodpil neemt, hoe groter de kans dat je een mogelijke zwangerschap voorkomt. In principe wordt de noodpil ook wel de morningafter-pil genoemd, al is deze benaming niet volledig correct. Ook wanneer het seksueel contact al langer dan 12 uur geleden is, kan de noodpil nog een oplossing bieden, gezien zaadcellen tot 5 dagen in het lichaam kunnen overleven.
Hou er rekening mee dat de noodpil enkel werkt vóór de eisprong plaatsvindt. Als er voor de inname al een eitje vrijkwam, kan het alsnog bevrucht worden. Noodanticonceptie is slechts zinvol tot 5 dagen(*) na het seksueel contact. Ben je te laat en word je maar niet ongesteld? Dan kan een zwangerschapstest de nodige zekerheid bieden.
(*) Noodanticonceptie op basis van ulipristal moet binnen de 5 dagen (120 uur) ingenomen worden, op basis van levonorgestrel zelfs binnen de 3 dagen (72 uur).
Welke noodpil kiezen?
Er bestaan twee soorten noodpillen op de markt: op basis van Levonorgestrel of Ulipristal. Afhankelijk van het tijdstip van seksueel contact en je persoonlijke gezondheidssituatie wordt de ene noodpil boven de andere aanbevolen.
Zo kan de noodpil op basis van ulipristal tot 5 dagen (120 uur) na het seksueel contact ingenomen worden, maar mag er bij de noodpil op basis van levonorgestrel maximaal de 3 dagen (72 uur) tussen het seksueel contact en inname zitten. Opgelet; géén enkele noodpil is honderd procent effectief. Hoe sneller je de noodpil neemt na seksueel contact, hoe effectiever!
Levonorgestrel werkt doorgaans minder wanneer je BMI hoger is dan 30 en Ulipristal wordt afgeraden in geval van leverproblemen of astma.
Conclusie: neem nooit een noodpil zonder advies in te winnen bij je huisarts of apotheker, zij weten welke noodanticonceptie én contraceptie bij jou past.
Twijfel je over de juiste noodanticonceptie? We staan voor je klaar!