Wanneer het noodlot toeslaat: wat te doen bij brandwonden?
Sta je graag in de keuken te kokerellen of ben je verzot op barbecueën? Dan weet je ongetwijfeld dat een moment van onoplettendheid al snel tot brandwonden kan leiden. Maar hoe schat je de ernst van een brandwonde in en wat is de beste behandeling? We bieden je een handig overzicht van de verschillende soorten brandwonden en geven je enkele verzorgingstips mee.
Welke soorten brandwonden zijn er?
Brandwonden worden onderverdeeld in drie gradaties, afhankelijk van de ernst. Hoe hoger de gradatie, hoe langer je huid blootgesteld werd aan de warmtebron. Afhankelijk van de categorie van je brandwonde zal de behandeling er ook anders uitzien.
1e graads brandwonden
Deze brandwonde is het lichtst en herstelt meestal spontaan zonder littekenvorming. De huid is hier rood, droog en pijnlijk, vergelijkbaar met een doorsnee zonverbranding.
2e graads brandwonden (oppervlakkig)
Ook hier is de brandwonde rood en pijnlijk, met dat verschil dat er brandblaren ontstaan op de verbrande huid. Deze blaren zijn gevuld met vocht en beschermen de herstellende huid die eronder schuilt.
2e graads brandwonden (diep)
De lederhuid, de tweede huidlaag onder de opperhuid, is verbrand. De huid ziet er vlekkerig rozerood uit met witte plekken en mogelijke brandblaren. De wond is niet alleen zeer pijnlijk, maar voelt ook nat aan. Omdat de huid meer beschadigd is, genezen deze brandwonden doorgaans trager dan een oppervlakkige tweedegraadsverbranding en kan er littekenvorming ontstaan.
3e graads brandwonden
Bij deze gradatie is de totale huid verbrand. De brandwonde ziet er wit, beige, bruin tot zwart uit en voelt leerachtig aan. Omdat de zenuwen in de huid beschadigd zijn, voel je meestal geen pijn. Wel kunnen er rond deze wonde pijnlijke eerste- en tweedegraads brandwonden zitten. Deze gradatie kan stevige littekens nalaten en laat je best zo snel mogelijk behandelen door een arts of specialist.
Chemische brandwonden
Naast verbranding door kokend water, elektriciteit of vuur, kan een brandwonde ook ontstaan door aanraking met een chemische stof. In sommige gevallen kunnen chemische brandwonden leiden tot vergiftiging. Contacteer daarom het antigif- of brandwondencentrum voor de correcte behandeling.