Endometriose: internationale endometriosespecialiste Christel Meuleman aan het woord
Maar liefst één vrouw op de tien tussen de vijftien en vijftig jaar lijdt aan een vorm van endometriose. Ondanks dit torenhoge prevalentiecijfer zijn er vandaag toch nog heel wat vrouwen die in onwetendheid leven. Een prangende kwestie, gezien de vruchtbaarheidsproblemen en vele ongemakken die met deze aandoening gepaard gaan.
De Zorgapotheek sprak met één van de pioniers op het gebied van de chirurgische behandeling van endometriose, prof. dr. Christel Meuleman. In dit artikel lees je haar belangrijkste inzichten.
Wat is endometriose?
Endometriose is een gynaecologische aandoening waarbij cellen, die zich normaal gesproken in het baarmoederslijmvlies bevinden, ook buiten de baarmoeder voorkomen en zich inplanten op de omliggende organen. Denk daarbij aan het buikvlies en de organen in de bekken zoals de darmen, blaas of urineleiders.
Wat is de oorzaak van endometriose?
De precieze oorzaak van endometriose is tot op heden ongekend. Mogelijks houdt het verband met menstruatiebloed dat via de eileiders in de buikholte terechtkomt, zodat cellen van het baarmoederslijmvlies de kans krijgen om in te planten op het buikvlies en de organen die zich in de buikholte bevinden.
De meest voorkomende endometriose symptomen
Omdat endometriose tijdens de menstruatie ontstekingsreacties veroorzaakt, is het goed mogelijk dat je op dat moment hevige pijnklachten ervaart.
Daarnaast kan de pijn opspelen wanneer je plast, stoelgang maakt of tijdens de seks. Ook chronische pijn in de onderbuik en vermoeidheid zijn typische klachten.
Toch gaat endometriose niet altijd hand in hand met deze symptomen. Bovendien is er geen verband tussen de intensiteit van de klachten en de ernst van de aandoening.
“Het is niet omdat je af en toe menstruatiepijn ervaart dat je automatisch endometriose hebt. Maar je mag cyclusgebonden pijn niet zomaar weglachen. Het meisje in de klas dat drie dagen per maand afwezig is wegens hevige menstruatiepijn is een risicopatiënt voor endometriose. Je bent best extra aandachtig wanneer de menstruatie al op 10 à 12 jaar doorkomt, en als er sprake is van een korte cyclus met hevige bloedingen.”
Over endometriose en fertiliteit
Endometriose is niet toevallig een belangrijk studiedomein binnen fertiliteit. Zo is de aandoening gelinkt aan vruchtbaarheidsproblemen. Uit onderzoek blijkt 30 tot 50 % van de vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen of chronische pijn in de onderbuik, endometriose te hebben.
Het gevolg van deze endometrioseletsels uit zich in een verminderde zwangerschapskans: die daalt, voor een spontane zwangerschap, van 30% per maand naar minder dan 10% per maand.
Maar er is hoop. Met de juiste voorbereiding en behandeling, kan de kans op spontane zwangerschap flink opgedreven worden.
“Bij zo’n 80 % van de patiënten komt de endometriose voor in duidelijk afgebakende zones. Bij die patiënten kunnen we de normale situatie bijna volledig reconstrueren en de vruchtbaarheid verhogen, vaak zelfs zonder dat men ooit in-vitrofertilisatie moet toepassen.”
Hoe endometriose behandelen?
Endometriose is een verborgen aandoening die een ervaren blik vraagt. Daarom ga je bij twijfel best eens langs bij een gynaecoloog die werkt in een expertisecentrum. Die zal een verkennend onderzoek uitvoeren, meestal in de vorm van een transvaginale echografie of een MRI-scan.
Om 100 % uitsluitsel te geven en de endometrioseletsels haarfijn in kaart te brengen, is een kijkbuisoperatie noodzakelijk.
In principe kan endometriose vervolgens via een chirurgische ingreep verholpen worden, maar dat is lang niet altijd de aangewezen behandeling. Alles hangt af van de leeftijd en kinderwens.
Voor kinderen en jongvolwassenen die geen ernstige afwijkingen vertonen, is het vaak beter om de cyclus stil te leggen met een aangepaste anticonceptiepil. Op die manier krijgen de eierstokken rust en kan de endometriose zich niet doorzetten.
“De psycho-emotionele impact van een ingreep mag niet onderschat worden. Rond je 25ste is je prefrontale cortex volgroeid en ben je beter in staat om zo’n operatie te plaatsen en te verwerken. Een chirurgische ingreep is meestal pas aan de orde als er endometriosecysten zijn of van zodra je je klaar voelt voor kinderen.”