De winter is hier: wat is de aangewezen dosis vitamine A, B, C, D en E?
Jezelf en je kinderen tegen de winter wapenen? Vitaminen vormen een uitstekend natuurlijk schild!
Welke vitaminen nemen in de winter?
Sommige vitaminen verhogen je weerstand, andere houden je energielevel op peil. En daar profiteert je lichaam op koude dagen met weinig zonlicht natuurlijk optimaal van.
Toch raden we af om grote hoeveelheden vitaminesupplementen te slikken. In sommige gevallen is een overdosis vitaminen schadelijk voor je gezondheid. Wij maken je wegwijs in de verschillende soorten vitaminen en helpen je de juiste dosis te bepalen.
Wat is vitamine A en waar zit het in ?
Vitamine A bevordert de aanmaak van witte bloedcellen en versterkt je weerstand. Daarnaast zorgt deze vitamine ervoor dat je ogen aan het donker kunnen wennen en houdt het je huid mooi gezond.
Je vindt vitamine A vooral in dierlijke producten zoals vlees en zuivel, maar ook in groene groenten en in geel en rood gepigmenteerde groenten en fruit (provitamine A). De aanbevolen hoeveelheid voor kinderen is tussen 300 en 400 microgram, voor volwassenen is dat zo’n 800 microgram.
Let op: je kan al snel te veel vitamine A binnenkrijgen en dat is ook gevaarlijk voor je gezondheid. Vooral zwangere vrouwen moeten opletten met te veel vitamine A; want hoewel vitamine A nodig is voor de groei en de ontwikkeling van het embryo, verhoogt een teveel ervan de kans op aangeboren afwijkingen.
Ben je zwanger en wil je voedingssupplementen innemen? Vraag dan zeker raad aan je huisapotheker of huisarts!
Bekijk onze vitamine A-supplementen >>
Waar zit vitamine B in en wat is het ?
Vitamine B bestaat uit acht verschillende varianten, die samen het vitamine B-complex vormen. De meeste vitamines van de B-groep zijn belangrijk, omdat ze een grote rol spelen bij de energiestofwisseling in het lichaam.
Vitamine B2 is een essentiële schakel in de energievoorziening van je lichaam. Zuivelproducten, vleeswaren en brood vormen een rijke bron van vitamine B2. Volwassen hebben voldoende aan 1,6 milligram per dag. Voor kinderen geldt een dosis van 0,4 tot 0,7 milligram/dag, afhankelijk van hun leeftijd.
Een andere belangrijke B-vitamine voor de winter is vitamine B6. Deze vitamine bevordert je stofwisseling en zorgt voor een optimale werking van je immuunsysteem en zenuwstelsel. Je haalt vitamine B6 uit vlees, brood, vis en peulvruchten. De aanbevolen hoeveelheid voor volwassenen is 1,5 milligram per dag. Bij kinderen varieert de dagelijkse dosis tussen 0,2 en 0,7 milligram.
Vitamine B11, beter bekend als foliumzuur, is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind.
Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn krijgen het advies om elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken totdat ze 10 weken zwanger zijn. Zij kunnen daarmee het risico op een open ruggetje, hazenlip en gespleten verhemelte bij hun kind verkleinen.
Bekijk onze vitamine B-supplementen >>
Waar zit vitamine C in en wat doet het?
Vitamine C heeft een antioxiderende werking en beschermt je lichaamscellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Verder zorgt deze krachtpatser voor een optimale opname van ijzer en een ijzersterke weerstand. Groenten en fruit, zoals citrusvruchten, kiwi, kool en paprika, bevatten een flinke portie vitamine C.
Hoeveel vitamine C per dag innemen?
Volwassenen hebben 75 milligram/dag nodig om gezond te blijven, bij kinderen is dat 20 tot 40 milligram. Let wel; vitamine C in hoge dosissen innemen is totaal nutteloos; als je 1g vitamine C inneemt, wordt 95% meteen uitgescheiden!
Bekijk onze vitamine C-supplementen >>
Waar zit vitamine D in en wat doet het?
Vitamine D ondersteunt de opname van calcium waardoor je beenderen en tanden steviger worden, maar heeft eveneens een grote invloed op je immuunsysteem. Aangezien de zon – als grootste bron van vitamine D – in de winter minder fel brandt, kan een extra dosis raadzaam zijn.
Het merendeel van de Belgen krijgt slechts 1/3e van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D binnen. Supplementen met vitamine D zijn vooral belangrijk voor zwangere vrouwen om vertraging van de groei en skeletafwijkingen van het ongeboren kind te vermijden. Kinderen maken bovendien onvoldoende vitamine D aan; daarom raadt Kind en Gezin aan om aan alle kinderen tot en met 6 jaar dagelijks vitamine D te geven.
Ook een teveel aan vitamine D kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid; van koorts, rillingen, braken tot hartritmestoornissen, botafbraak en zelfs nierfalen.