Zonneallergie of zonnebrand? Zo herken je het verschil!
Heb je na een deugddoend zonnebad plots last van rode huid, bultjes en blaasjes? Wellicht denk je meteen aan zonnebrand. Soms luidt de diagnose ook verrassend anders: zonneallergie.
Aangezien zonneallergie en zonnebrand een andere behandeling vragen, is het belangrijk om je bij twijfel te laten onderzoeken. In dit artikel staan we stil bij enkele opmerkelijke verschillen en geven we je de nodige behandeltips.
Wat is zonneallergie?
Zonneallergie (polymorfe lichteruptie) is een huidreactie die optreedt na contact met ultraviolette straling. Hierbij kan je allergisch zijn voor UVB, UVA of allebei. Het onderscheid is makkelijk te maken: bij UVA-allergie, reageer je ook op indirect zonlicht zoals schaduw.
De bekendste boosdoeners zijn de zon en zonnebank, maar ook andere lichtbronnen, zoals gloeilampen. Hoewel lichtere huidtypes meer risico lopen, kan iedereen zonneallergie krijgen, zelfs als je vroeger niet zo gevoelig was voor zonlicht. De allergie duikt vaak spontaan op en is niet leeftijdsgebonden.
Hoe ziet zonneallergie eruit?
De voornaamste verschijnselen zijn jeukende rode blaasjes, bultjes of vlekjes. De symptomen ontwikkelen zich ongeveer een dag later en verdwijnen automatisch na één week, op voorwaarde dat je nieuwe blootstelling aan de zon vermijdt.
Een zeldzame vorm van zonneallergie zijn 'lente-oren' Dit komt meestal voor in het voorjaar bij jongens tussen 4 en 12 jaar. Je herkent deze allergische reactie aan rode bultjes op de randen van de oorschelp. In sommige gevallen ontstaan er blaren of heeft het kind een opgezwollen oor. Ook hier gaan de klachten na enkele weken vanzelf voorbij.
Wat kun je doen tegen zonneallergie?
- Lichtgewenning: afhankelijk van de ernst van je zonneallergie, kan je je huid voorzichtig laten wennen aan de zon. Start met een sessie van 20 minuten in de voormiddag en bouw langzaam op.
- Zonnecrème: gebruik zonnecrème met SPF 30 of hoger. Check zeker of je product zowel een UVA- en UVB-filter heeft. Zoek je nog een geschikte zonnecrème? Bekijk hier ons ruime assortiment.
- Zonnebescherming: een zonnebril en hoofddeksel beschermen je tegen uv-stralen en zijn dus zeker een must als je de deur uitgaat.
- Piekuren: uv-straling is het sterkst tussen 12:00u en 15:00u, ook wanneer je geniet van een koele zeebries of er veel wolken in de lucht hangen. Blijf in dat tijdslot dus zoveel mogelijk weg uit de zon.