Klaar voor terrasjesweer? Vermijd een zonnesteek of zonnebrand met deze tips.
Gezellig keuvelen op een zonovergoten terras met een ijsgekoeld drankje? Héérlijk! De zon zorgt niet alleen voor een flinke mentale opkikker maar is daarnaast onze belangrijkste bron van vitamine D. En natuurlijk is dat mooie kleurtje handig meegenomen!
Toch zijn er ook heel wat sluipende gevaren. Iedereen kent de pijnlijke gevolgen van zonnebrand of had weleens last van hoofdpijn door de warmte. We beantwoorden graag enkele veelvoorkomende vragen en geven beschermingstips voor je volgende terrasbezoek.
Hoe herken je een zonnesteek of zonnebrand (symptomen)?
Een zonnesteek of zonnebrand is een rode, pijnlijke reactie van de huid door te hoge of te lange blootstelling aan ultraviolette ( =UV) straling. Zonnebrand treedt sneller op bij lichte huidtypes* (huidtype I en II) dan bij mensen met een donkerder huidtype.
Symptomen zonnesteek? Bij de lichtste gevallen is er alleen roodheid, maar ook warmte, zwelling en pijn kunnen optreden. Hoe sterker de zonverbranding, hoe meer deze laatst genoemde verschijnselen op de voorgrond zullen treden. Is de schade uitgebreider dan kunnen ook zwelling en blaren optreden en bij zeer ernstige zonverbranding kan door de massale ontsteking zelfs koorts ontstaan.
Ook misselijkheid, hartkloppingen, hoofdpijn en braken komen voor. In de volksmond spreekt men dan van een zonneslag of zonneklop. Deze verschijnselen ontstaan meestal enkele uren nadat de huid verbrand is.
Hoeveel zonlicht per dag nodig?
Wist je dat ons lichaam automatisch vitamine D aanmaakt bij rechtstreeks contact met zonnestralen? Vitamine D versterkt onze botten en tanden, en is essentieel voor onze weerstand. Is urenlang zonnebaden dan gezond? Helaas niet. Onze huid neemt maar een beperkte hoeveelheid vitamine D op waardoor een te lange blootstelling overbodig en zelfs nefast is. In principe volstaat het voor mensen met een lichter huidtype om dagelijks een kwartier tot een halfuur met handen en gezicht onbeschermd in de zon te lopen. Wil je toch wat langer van het mooie weer profiteren? Zorg dan zeker voor de juiste uv-bescherming!
Hoe schadelijk is de zon?
Sommige gevolgen zoals zonnebrand zijn snel (al na enkele uren) merkbaar. Andere gevolgen ontwikkelen zich langzamer, maar zijn daarom niet minder ernstig. Onderzoek wijst uit dat zonnebrand de kans op huidkanker verhoogt. Vooral de eerste warme lentedagen moet je opletten, omdat je huid dan nog niet “gewend” is aan de zonnestralen. Mensen met huidtype 1 en 2* zijn best extra voorzichtig, aangezien ze gevoeliger zijn voor uv-straling en sneller verbranden.
Vooral UVB-straling is de boosdoener, maar ook UVA kan bijdragen aan het huidverbrandingsproces. Er is duizendmaal meer UV-A nodig dan UV-B voor eenzelfde graad van roodheid en dat is nu net wat één dag zonlicht bevat. Bescherm je je dus enkel tegen UVB-straling dan kan je toch verbranden door UVA-straling.
Kies de beste zonnecrème voor jouw huid
Algemeen geldt: hoe je lichter je huidtype, hoe hoger de beschermingsfactor. Heb je huidtype 1 of 2*? Kies dan voor een zonnecrème met SPF 50+. Ook de mate van blootstelling en leeftijd speelt een belangrijke rol. De huid van een baby bevat minder pigment dan die van een volwassene, waardoor ze minder goed beschermd zijn tegen Uv-straling. Voor kinderen bevelen we zonnecrème zonder parfum aan met een hoge beschermingsfactor.
Een ander schadelijk langetermijneffect van onbeschermd zonnen, is versnelde huidveroudering. Te lange blootstelling aan zonlicht zorgt voor de afbraak van elastine in de huid en veroorzaakt rimpelvorming. Verder is er een hoger risico op DNA-afbraak, bruine zonnevlekken, ouderdomswratten en couperose. Om dat te voorkomen, adviseren we een zonnecrème met SPF 15 of hoger. Ook een dagcrème of foundation met UV-A filter is aangewezen.