Wanneer draag je steunkousen?
Steunkousen zijn misschien niet de mooiste sokken in je kleerkast. Ze zijn wel de belangrijkste fashion items voor je bloedcirculatie. Een goede steunkous helpt snel tegen allerlei kwaaltjes zoals spataders, vermoeide benen en vochtophopingen. In deze blog vertellen we je wanneer je best steunkousen aandoet en hoe je ze makkelijk aantrekt.
Wanneer draag je steunkousen?
Eigenlijk wanneer je ze nodig hebt. Laten we het even uitleggen. Vaak denken mensen dat steunkousen alleen door een dokter worden voorgeschreven. Dat is niet het geval. Je kan ook zelf kiezen om steunkousen preventief te dragen. Bijvoorbeeld tegen vermoeide benen of spataderen. Maar je kan steunkousen ook perfect gebruiken om bloedklonters te voorkomen tijdens een lange vlucht. De mogelijkheden zijn eindeloos. De regel daarbij is simpel: draag je steunkousen overdag en kies voor een kous met een lichte compressie. Je dokter schrijft een sterke, medische steunkous voor als je dit echt nodig hebt.
Wanneer mag je geen steunkousen dragen?
Doe je steunkousen ‘s nachts altijd uit. Wanneer je in bed ligt, is de druk in je slagaderen een stuk lager. De druk van de steunkous wordt dan te hoog en daardoor kan jouw steunkous je bloeddoorstroming gaan belemmeren.
Hoe trek je steunkousen aan?
Stap 1: Maak je been goed droog.
Een vochtige huid maakt het aantrekken van een steunkous best lastig. Daarom raden we niet aan om meteen na een douche je steunkousen aan te doen.
Stap 2: Draai het voetgedeelte van je steunkous binnenstebuiten.
Het is niet nodig om het gedeelte wat over je been komt binnenstebuiten te draaien. Je draait een steunkous makkelijk om door je duim en wijsvinger te gebruiken.
Stap 3: Trek het binnenstebuiten gedeelte verder open en schuif je voet erin.
Trek daarna de omgekeerde kous over je voet heen. Neem daarna het beengedeelte vast en schuif het verder over je been. We raden hiervoor de volgende techniek aan. Vouw de boord beetje bij beetje om en trek deze dubbelgevouwen boord omhoog. Dit herhaal je totdat je de hele kous aan hebt.
Kan iemand je helpen om steunkousen aan te doen?
Ja, zeker voor oudere mensen is het vaak niet zo makkelijk om zelf een steunkous aan te trekken. In dat geval kan thuisverpleging of een mantelzorger makkelijk hulp bieden. Maar ook kinderen kunnen hun (groot)ouders helpen, want een steunkous aandoen is helemaal niet zo moeilijk als je eenmaal alle stappen onder de knie hebt.
Welke steunkousen vind je in de apotheek?
Je vindt bij de Zorgapotheek steunkousen in verschillende maten met zowel open als gesloten teen. Ben je op zoek naar een lichte steunkous die je preventief tegen vermoeide benen of andere lichte klachten kan dragen? Kijk dan eens naar Veinax en Bota. Op zoek naar een sterkere steunkous? Dan raden wij het merk Bota aan.