Van pinda, over koemelk, tot schaaldieren: eerste hulp bij een voedselallergie
Heb je last van jeuk in de mond na het eten van een rauwe appel? Link jij een aperitief met borrelnootjes aan een benauwd gevoel? Dan kamp je misschien met een voedselallergie. In deze blog behandelen we al je vragen rond dit thema. Want neen, een voedselallergie is geen voedselintolerantie. We vertellen je meer over de bekendste allergenen en gaan na welke symptomen voedselallergieën veroorzaken. Kortom, een handige gids om allergievrij door het leven te gaan.
Voedselallergie vs. voedselintolerantie: wat is het verschil?
Voedselovergevoeligheid ontstaat wanneer je overdreven of abnormaal lichamelijk reageert na het eten van of in contact komen met een voedingsmiddel. Het is een overkoepelende term die je kan opsplitsen in twee soorten: voedselallergie en voedselintolerantie.
Bij een voedselallergie gaat je afweersysteem abnormaal reageren op een voedingsstof. Je lichaam treedt in actie tegen bepaalde eiwitten (‘allergenen’) in deze voeding en maakt specifieke antistoffen aan. Wanneer je nogmaals met deze eiwitten in aanraking komt, veroorzaken de antistoffen een allergische reactie. Een voedselintolerantie staat daarentegen los van je immuunsysteem. Ben je voedselintolerant, dan is je lichaam niet in staat om (een bepaalde hoeveelheid) voeding of een bestanddeel daarvan goed te verteren. Meestal bestaat de reactie uit maag- en darmklachten die pas later optreden.
De meest voorkomende voedselallergieën
Een voedselallergie komt niet alleen voor bij jonge kinderen, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Als volwassene kan je plots allergisch worden voor voedingsmiddelen die je al je hele leven eet. In principe kan je voor elk voedingsmiddel allergisch zijn, maar sommige allergenen komen vaak voor:
- Noten (waaronder pinda)
- Koemelk
- Vis en schaaldieren
- Tarwe
- Kippeneieren
- Rauwe groenten en/of fruit (bv. appel, kersen, perzik)
Wat zijn de voornaamste voedselallergie symptomen?
De symptomen bij een voedselallergie verschillen van persoon tot persoon. In sommige gevallen treedt een acute reactie op, in andere gevallen duurt het een tijdje vooraleer je klachten opmerkt. Een typische allergische reactie start bij jeuk in de mond, waarna je keel en lippen opzwellen en maag- en darmklachten optreden. We sommen de lichaamszones op waarin je last kan ondervinden:
- Huid | Jeuk, uitslag, roodheid, eczeem, galbulten
- Luchtwegen | Astmatische klachten zoals kortademigheid, benauwdheid, piepende ademhaling, hoesten, neusklachten
- Maag- en darmklachten | Misselijkheid, buikpijn, diarree, plots overgeven
- Hart- en vaatstelsel | Bloeddrukdaling, duizeligheid, flauwvallen, anafylactische shock
- Overige | Jeukende of tranende ogen, hoofdpijn, vermoeidheid