Hypertensie: meet je bloeddruk met een manchet op maat
Lijd jij ook aan hypertensie? Je zou het misschien niet verwachten, maar hypertensie – beter gekend als een te hoge bloeddruk – komt regelmatig voor. Maar liefst één op de vier mensen heeft een hoge bloeddruk. Bovendien is het zelfs een van de belangrijkste doodsoorzaken in België.
Hoog tijd om wat meer awareness te creëren! Een standpunt waar de World Hypertension League helemaal mee akkoord gaat.
Elk jaar op 17 mei organiseert World Hypertension League de Wereld Hypertensie dag: een dag waarop een hoge bloeddruk in het middelpunt van de belangstelling staat.
En die bloeddruk meet je best via een manchet op maat. Waarom? Dat lees je in dit artikel!
Wat is hypertensie?
Hypertensie is synoniem voor het hebben van een te hoge bloeddruk. Het bloed oefent een te hoge druk uit op de slagaderwanden, waardoor het hart sneller moet pompen. Bij een hoge bloeddruk is de bovendruk 140 mm Hg of meer en de onderdruk lager dan 90 mm Hg.
Een hoge bloeddruk geeft niet altijd merkbare symptomen. Hypertensie wordt daarom ook de ‘sluipende ziekte’ genoemd. Op lange termijn kan hypertensie wel onherstelbare schade toebrengen aan levensnoodzakelijke delen zoals het hart, de hersenen, de bloedvaten en de nieren. Wanneer je een hoge bloeddruk niet tijdig laat behandelen, kan dit zelfs levensbedreigend zijn.
Laat je bloeddruk controleren
Net omdat hypertensie niet altijd duidelijke symptomen geeft, is het belangrijk om regelmatig je bloeddruk te laten controleren. Veel mensen weten immers niet dat ze lijden aan hypertensie. Vraag daarom tijdens elk medisch contact om een meting van je bloeddruk. Alleen het systematisch meten, kan leiden tot het vaststellen van hypertensie.
Wist je dat? Een hoge bloeddruk neemt toe met de leeftijd en komt dan ook vaker voor bij ouderen. Controleer je bloeddruk dus vaker naarmate je ouder wordt.
Manchet bloeddrukmeter: size matters!
En je bloeddruk meten, gebeurt best met de juiste apparatuur. Dat bewees ook een onderzoek dat gepresenteerd werd op de conferentie van de American Heart Association. De studie onderzocht het gebruik van een bloeddrukmanchet op maat en de impact van een nauwkeurigere meting.
De resultaten waren verbluffend. Liefst 39 % van de deelnemers werd verkeerd gekwalificeerd als hypertensief door het gebruik van een te kleine bloeddrukmanchet. Omgekeerd werd hypertensie bij 22 % van de deelnemers niet opgespoord door een bloeddrukmeting met een te grote manchet.